GSX-R 1000 K5 vs K9Igazán nehéz kiértékelni két ilyen szuper motort, ami nagyon hasonló, ugyanakkor teljesen különbözik egymástól. Nincs túl nagy szaktudásom sem több évnyi motoros pályafutásom mégis megpróbálom leírni a tapasztalataimat (egy-két hivatalos adat segítségével).

Furán hangzik de az első motor, amit életemben vezettem egy GSX-R 1000 K5 volt és azon tanultam motorozni is. Az igaz hogy egy szörnyeteg de ha érzed az erejét és vissza tudod fogni akár egy kezesbárányként is képes viselkedni. Bár őszintén bevallva ha választhatnék a két "kezesbárány" közt, a K9 nyerne. Könnyebb vele az indulás. Alapjáraton sokkal egyenletesebb ( a K5-ös dadogós egy kicsit). A K5-ös erősebben és gyorsabban reagál a gázadásra 5000-es fordulat alatt. A K9-es viszont 7000 fölött kel igazán életre. Rövidebb löketű mint az 5-ös (furat/löket 73,4/59,0 helyett 74,5/57,3) így teljesítményét inkább magasabb fordulatszámon adja le. A K9-et könnyebbnek érezni mint a K5-öt pedig valójában 10 kilóval nehezebb. Csalóka a karcsúbb megjelenése. Számomra sokkal kényelmesebb mint az 5-ös a keskeny tankjának köszönhetően. Ezt az is fokozza hogy állítható a lábtartó, így én is megtaláltam a megfelelő pozíciót. Kezelhetőség szempontjából a K9-es javára billen a mérleg, ami leginkább a jól eltalált váznak köszönhető. Lóerőben kapott egy kis pluszt ( K5: 178 LE, K9: 185 LE) . Azt hiszem a kipufogó küllemét nézve mindenki egyetért velem, a K9-é borzalmas. Teljes rendszer cseréjénék 7 kg-ot veszített a motor. Az új kialakítású komplett motorblokk rövidebb vázat, ugyanakkor 32 mm-rel hosszabb lengővillát tesz lehetővé úgy, hogy a tengelytáv 10 mm-rel rövidebb lett. A monobloc féknyergek is harapósabbak, mint az eddigiek. Ez a motor országúti motorozáshoz is éppúgy kiválóan felszerelt, mint a versenypályára.

Összegezve számomra mindkét motor fantasztikus, de a K9-es közelebb áll a szívemhez. Nemcsak a teljesítmény, hanem a kezelhetőség és a kényelem szempontjából is. Mikor vezetem egyé tudok válni vele és úgy viselkedik, ahogy akarom, vakon bízom benne és magamban is.

Anita